Scandinavië: land van water… en rivieroversteken

Wat wandelen in Scandinavië ongetwijfeld het meeste karakteriseert – afgezien van de ongekende wijdsheid van z’n landschappen – is de alomtegenwoordigheid van water. Het glijdt in diepe geulen door uitgestrekte veenmoerassen, dondert woest van de desolate hoogplateaus naar de groene fjorden, en rust onder het noorderlicht in eindeloze mozaïeken van meren. Nooit zal je in Scandinavië liters water in je rugzak moeten rondsleuren zoals dat in bijvoorbeeld Alpen of Pyreneeën wel het geval kan zijn.

Als wandelaar is al dat water uiteraard iets om tijdens je tocht rekening mee te houden. Alhoewel de talloze kleinere beekjes en rivieren dikwijls van steen tot steen moeten worden overgehuppeld, zijn de belangrijke wandelroutes gelukkig voorzien van bruggen. In Zweden (bijvoorbeeld op bekende routes als de Kungsleden of de Padjelanteleden) zijn deze bruggen typisch stevige metalen constructies die het hele jaar door blijven staan. In Noorwegen daarentegen zijn de bruggen door hun opbouw te zwak om in de winter de last van meters sneeuw de kunnen weerstaan. Deze zogenaamde zomerbruggen worden daarom aan het einde van het wandelseizoen (typisch eind september of begin oktober) afgebroken, en aan het begin van de zomer (in de loop van de maand juni) terug opgebouwd. Vroege of late vogels moeten dus rekening houden met erg zware en potentieel gevaarlijke rivierdoorwadingen. Het is dus niet onverstandig om voor de zomermaanden te kiezen als je verwacht grote rivieren te moeten oversteken.

Een stevige, metalen zomerbrug langs de Kungsleden, Noordwest-Zweden

Een stevige, metalen zomerbrug langs de Kungsleden, Noordwest-Zweden

Een eenvoudige (maar daarom niet minder koude) rivierdoorwading in het Nationale Park Dovrefjell, Centraal-Noorwegen

Een eenvoudige (maar daarom niet minder koude) rivierdoorwading in het Nationale Park Dovrefjell, Centraal-Noorwegen

Of een brug enkel in de zomer blijft staan of het hele jaar door staat meestal op de kaart vermeld (een ‘H’ voor ‘helarsbru’ en een ‘S’ voor ‘sommarbru). Wanneer die zomerbruggen dan exact worden opgebouwd of afgebroken hangt af van de weersomstandigheden en de sneeuwcondities en zijn daarom verschillend van jaar tot jaar. Als je een tocht plant aan het begin of het einde van het seizoen contacteer je hiervoor best even de Noorse DNT, die instaat voor het onderhoud van de wandelroutes.

Een typische Noorse zomerbrug op de Hardangervidda, Zuid-Noorwegen

Een typische Noorse zomerbrug op de Hardangervidda, Zuid-Noorwegen

In Scandinavië zijn er ook nog uitgestrekte gebieden waar wandelroutes in het geheel ontbreken. Daar moet je uiteraard het hele jaar door voorbereid zijn op (ijskoude!) verrassingen.

Wat dat concreet allemaal betekent? Bekijk zeker onderstaand filmpje met beelden uit Zuid-Noorwegen vóór de start van het echte wandelseizoen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s